
 

 

Cabinet Meeting: Monday, 07 October 2024 
 
Question from:  Cllr M Hey 
 
Question to:  Cllr Durrans 
  
At Council on 24/07/24 during the debate on the proposed incinerator in the Ryburn 

Valley, Councillor Patient explained that a Key Decision is a technical term in the 

council constitution. 

Looking at the Constitution, Section 13.3 (b) (i) says “Key decisions, which means 

any executive decision … which is likely to be significant in terms of its effects on 

communities living or working in an area comprising two or more wards.” 

In the debate, Councillors Ashton (Sowerby Bridge), Councillor Webster (Ryburn) 

and Councillor Bellenger (Greetland and Stainland) all confirmed that their residents 

would be affected by the proposal. 

As such, can I ask that the cabinet confirm this to be a key decision to be made by 

themselves? 

Response 
 
The key decision requirement applies to a decision to be taken by Cabinet, the 
executive.  
  
As this decision is to be taken under delegated authority by the relevant chief officer 
then the provisions dealing with a key decision do not apply. 
 


