Item No 9(b)

COUNCIL MEETING, 28th November 2012                  
GOVERNANCE AND BUSINESS COMMITTEE, 5th November 2012
19 ARRANGEMENTS FOR COUNCIL MEETINGS – QUESTIONS WITHOUT NOTICE TO CHAIRS OF SCRUTINY PANELS AND COMMITTEES

The Head of Democratic and Partnership Services submitted a written report to enable the arrangements for questions without notice to Chairs of Scrutiny Panels and Committees at meetings of the Council to be reviewed.   Discussion had taken place at the Council meeting on 27th September 2012 about the need for this provision to continue to be included on the Council’s Summons in view of the very few questions which had been asked under the provision.  In view of this, the Chair of the Governance and Business Committee had agreed to the matter being reviewed by the Committee for further recommendation to the Council.  The report provided details of the provisions in relation to the asking of questions without notice to the Chairs of Scrutiny Panels and Committees at Council meetings, and also set out provisions which were available under Council Procedure Rule 13 for the asking of questions where prior written notice was required.  Members were asked to review the position for recommendation to the Council.  In doing so, comments were made about the opportunity for Members to comment on the work of the Scrutiny Panels and Committees, as well as ask questions of the Chairs, at Council meetings.

* RESOLVED that it be recommended to the Council that opportunity be provided to enable Members to comment on the work of the Scrutiny Panels and Committees at meetings of the Council, in addition to being able to ask questions, without notice, of the Chairs, and Council Procedure Rule 21 of the Council Procedure Rules at Part 4 of the Constitution be amended to read as follows:

“21.1
At each ordinary meeting of the Council any Member of the Council may:

(a) comment on, or ask the Chair, or in their absence the Deputy Chair, of a Scrutiny Panel a question without notice about, the discharge of the Scrutiny Panel’s role and responsibilities since the last meeting of the Council;

(b) comment on, or ask the Chair, or in their absence the Deputy Chair, of a Committee a question without notice about, the discharge of the Committee’s role and responsibilities since the last meeting of the Council.

21.2
A maximum period of 30 minutes will be allowed at the Council meeting for making comments or answering questions under this Rule.  The Mayor will have the discretion to extend the maximum period to enable a comment to be made or question to be answered having regard to the business to be considered at the Council meeting.”
